اسطوخودوس و خواص آن | سبزیجات

ماه نشان
سپتامبر 21, 2019 0 Comment

اسطوخودوس و خواص اون

اسطوخودوس در طب عامیانه، از زمانای قدیم به عنوان ضداسپاسم، ضدنفخ، مدر و تقویت کننده عمومی به کار می رفته.

اسطوخودوس با نام علمی Lavandula angustifolia  که در عربی به لونده اصلیه و خزامی معروفه، گیاهیه دائمی با بوته ای به ارتفاع تا حدود یه متر و ساقه هایی چهارگوش که در قسمتای پایین، چوبی می شن.

گلای اسطوخودوس آبی مایل به بنفش هستن که به صورت مجتمع در انتهای ساقه قرار می گیرن.

قسمت هوایی گیاه دارای بوی نافذیه که با له کردن برگا، لای انگشتان بیشتر استشمام می شه. قسمت مورد استفاده گیاه، اندامای هوایی، به خصوص گل و برگ اون هستش. با وجودی که این گیاه در خیلی از نقاط جهان به حالت خودرو می رید، ولی چون اسانس اون از مصرف بالایی در صنایع داروسازی و آرایشی – بهداشتی برخورداره، در سطوح بزرگی کشت می شه. در ایران هم، همین گونه کشت می شه و در خیلی از پارکا و مناطق سبز تهران، در سالای گذشته پیشرفت داده شده. این محصول شامل قطعات خرد شده از ساقه های چهارگوش کمی سفید رنگ، برگای منشعب دندانه دار، کاسبرگ و گلبرگ آبی مایل به قرمز گیاه هستش.

 

گذشته

اسطوخودوس در طب عامیانه، از زمانای قدیم به عنوان ضداسپاسم، ضدنفخ، مدر و تقویت کننده عمومی به کار می رفته. از عصاره گیاه واسه درمان مشکلات متفاوتی مثل: جوش (جوش) و میگرن استفاده می شه. هرچند اسطوخودوس، تولید صفرا و جریان اونو درون روده زیاد می کنه، ولی مهم ترین استفاده اون درمان مریضیای صفراوی نیس.

این گیاه در بعضی از قسمتای اسپانیا، به طور زیادی به عنوان ضددیابت مصرف می شه، در بعضی از فراوردهای گیاهی ضددیابت به کار میره. برگ و گل تازه گیاه رو واسه درمان سردرد، روی پیشونی و به خاطر مداوای دردهای روماتیسمی روی مفاصل می ذارن. واسه درمون سرماخوردگی گلای گیاه رو بخور میدن. زنان کشور شیلی، واسه به جریان انداختن قاعدگی یا افزایش خون ریزی، چای اونو می خورن.

این گیاه دارای خاصیت ضداضطراب و صفراآور هم هستش. در منابع جدید، اثر ضد دیابت واسه اونم قائل شدن

اسطوخودوس معمولاً به شکل دم کرده، جوشونده، و یا روغن اون واسه درمان درد عصب، به طور خوراکی و یا موضعی استفاده می شه. امروزه روغن و عصاره گیاه، در بوهای دارویی و لوازم آرایشی به کار میره.

از اون جا که روغن سنبله اسطوخودوس ارزانه، در تولید صابون مصرف می شه؛ هر چند نسبت به روغن اصل اسطوخودوس از کیفیت پایین تری برخورداره. اسانس اسطوخودوس و اسانس تقطیر و اصلاح شده (خالص) و اسانس سنبله اسطوخودوس در عطریات، تا غلظت ۲/۱ درصد به کار میره. مقدار کمی از روغن گیاه (۰۰۴/۰ – ۰۰۲/۰ درصد) واسه طمع غذا مصرف می شه.

چند منظورگی اسطوخودوس در فرآورده های جور واجور اون از جمله رایحه عطرها، اجناس حموم، فرآورده مراقبت از مو، صابونای بهداشتی، پاک کننده ها، فرمولاسیونای موضعی، مشتقات سنتزی و اشکال تولیدی دیده می شه.

 

منبع : tebyan.net

جمع آوری به وسیله بخش خواص سبزیجات-خواص میوه ها سبزیجات و سلامت سایت آکا