توت فرنگی در منطقه هنوز آفت یا بیماری در حد زیاد اقتصادی مشاهده نشده است است مهمترین عوامل دیگر در کشت توت فرنگی و استمرار آن در منطقه عاری بودن کشتها از بیماری و آفات است. این مساله باعث شده است که تاکنون هیچ گونه مبارزه شیمیایی بر علیه آفات در مزارع تولید توت فرنگی انجام نشود و از این نظر محیط زیست کاملاً سالم مانده است .از نکات برجسته کشت توت فرنگی عدم اتکای آن به کود های شیمیایی است خوشبختانه باغداران منطقه برای تقویت خاک از منابع کود حیوانی در منطقه استفاده می کنند وبدین وسیله علاوه بر ترمیم فیزیکی بافت خاک با تقویت آرام و تدریجی آن زمینه فعالیت جانوران ریز و مفید خاک را فراهم می آورندعدم مصرف سم و کود در کشت های توت فرنگی کردستان باعث شده است که توت فرنگی به عنوان یک میوه ارگانیک معرفی شود در کشاورزی امروزه مصرف بی رویه سم و کود به عنوان زنگ خطری ،مسایل زیست محیطی را تهدید می کند بنابراین ارگانیک بودن یک محصول به سبب عاری بودن از سم وکود های شیمیایی می تواند بسیار حائز اهمیت باشد امروزه یکی از منابع مهم کشاورزی که می توان گفت نقش تعیین کننده و کلیدی دارد منابع آبی است.کم شدن سطح منابع آبی مخصوصاً پایین رفتن سطح سفره های آب زیر زمینی ،همواره از مسایلی بوده است که استمرا وامنیت مسایل کشاورزی را تهدید کرده است خوشبختانه کشت و کار توت فرنگی از این نظر هم امتیاز ویژه ای دارد،عمده مزارع توت فرنگی در سطح استان متکی به آب های روان بهاری ،آب چشمه ساران کوهستان و آب جاری رودخانه های فصلی است و هیچ گونه باری بر روی مصرف آبهای زیرزمینی ندارد.هوای پاک کوهستان ،آفتاب مستقیم ،خنکی هوا و سبکی خاک دامنه ها همه با هم شرایط خاصی را برای پرورش این میوه نوبرانه فراهم آورده است.قبلاً اشاره شد که زندگی مردم و غالب کشاورزان منطقه مبتنی بر فعالیت های توام باغداری و دامداری یا زراعت و دامپروری است .توت فرنگی کاران منطقه در کشت این محصول پر برکت ،توشه دام های خود را نیز جستجو کرده اند بنابراین کشت های توت فرنگی کاملاً دو منظوره است و علاوه بر تولید میوه هر ساله مقدار زیادی علوفه از برگ چینی مزارع (بعد از برداشت میوه) بدست می آید مقدار علوفه برداشت شده از یک هکتار زمین چیزی بالاتر از علوفه خشک است و با ترکیب علوفه بدست آمده از توت فرنگی برای تغدیه دام های کشاورزان کاربرد دارد. بطور متوسط از این محصول 9765 کیلوگرم در هکتار برداشت می شود،که در برخی مناطق استان عملکردهای بیشتری گزارش شده است، سالیانه بیش از 18764 تن محصول در استان کردستان تولید می شود که یک سوم آن به منظور تازه خوری و مصرف در صنایع فراوری به سایر استان ها فرستاده شده و حدود %30 درصد آن نیز به علت فقدان صنایع فرآوری و بسته بندی مناسب به هدر می رود(کانون توت فرنگی).
2- 3 اشتغال زایی :
اشاره کردیم که با افزایش افراد خانوار و محدود بودن عرصه زمین های کوهستانی زمینه مهاجرت و سرازیر شدن نیروی کار به شهر های دور و نزدیک فراهم آمده است خوشبختانه توت فرنگی توانسته است با خصوصیات خاص خود در خانوار های پرجمعیت و کم زمین اشتغال ایجاد کند و همانطور که پیشتر گفتیم مشارکت تمامی افراد خانواده را به موازات مراحل کاشت و برداشت در انجام کارها جلب کند درآمد ناشی از همین کشت های کوچک ،باغداران خرده پا را به زمین و باغ و روستا علاقه مند کرده اند و این علاقه مندی تا حدودی از میزان مهاجرت کاسته است مسایل این محصول تنها به فعالیتهای فصل زراعی محدود نمی گردد.میوه شیرین و معطر توت فرنگی علاوه بر تازه خوری و رومیزی، در مسیر تبدیل و نگهداری قرار می گیرد و کمتر خانواده ای است که در حد نیاز خود شربت و مربای توت فرنگی تهیه نکند برای جوابگویی به این خواست مصرف کنندگان هم،توت فرنگی در مسیر کارگاهها و کارخانه ای صنایع تبدیلی قرار می گیرد.و باز هم تولید شغل و ارزش افزوده می کند.نقطه اشتراک تولید توت فرنگی در بین باغداران نیز می تواند زمینه ایجاد تشکل های صنفی و تولیدی وتعاونی را فراهم آورد.این موضوع می تواند در زمینه بررسی مسایل تولید بسته بندی میوه و بازاریابی آن فراهم کند.این تشکل ها با محوریت تولید و پروزش توت فرنگی می تواند زمینه ساز تولید و فروش سایر محصولات باغی دیگر نیز باشد توت فرنگی علاوه بر تمام مزایا و خاصی که از آن نام برده شد آذین بند کوهستان و حاشیه ها شده است و به طبیعت بکر منطقه جلوه ای دلفریب و تماشایی بخشیده است. زیبایی محیط و سرسبزی آن مفرح دل هر بیننده و رهگذری اعم از ساکنان منطقه و یا میهمانان این خطه است .پوشش سبز توت فرنگی چون سپری در مقابل باد و باران تا حدود زیادی در مقابل مسایل فرسایشی خاک نیز نقش داشته است و بدین ترتیب خاک را که یکی از مهمترین منابع کشاورزی و حیات هر ملت است تا حدودی محافظت کرده است.
2-4 تاریخچه بسته بندی توت فرنگی:

قدمت بسته بندی توت فرنگی به قرن 16 میرسد که در آن زمان در سبد های حصیری مخروطی شکل فروخته می شد که اعتقاد ها بر آن است که یکی از اولین غذا های بسته بندی شده بتوان از آن نام برد.بسته بندی توت فرنگی عبارت است از هرگونه ظرف یا بسته ای که محصول در آن برای فروش به بازار عرضه می شود یا به وسیله آن اطلاعات لازم در مورد محصول به مصرف کنندگان منتقل میشود. بسته بندی درست توت فرنگی به عنوان یک سیستم هماهنگ توصیف شده که کلیه مراحل چیدن،جابه جایی داخل زمین ، آماده سازی جهت حمل و نقل، توزیع، انبار کردن، فروش و مصرف را شامل شده و هیچ یک از این مراحل خارج از پروسه برداشت و مصرف توسط مصرف کننده نمی باشد. بسته بندی مناسب توت فرنگی عبارت است از هنر، علم و تکنولوژی و مبانی عملکردی و زیبایی شناختی کالا به یک اندازه در فروش کالا موثر بوده و مکمل یکدیگرند، به جهت آماده سازی کالاها برای حمل و نقل از عملکرد مناسب باید برخوردار بوده و در هنگام فروش با کیفیتی مناسب میوه و ظاهری زیبا و بسته بندی شکیل می تواند از عوامل موثر بر خرید توت فرنگی بوده و از طرفی، وسیله ای جهت اطمینان از سلامت محصول در تحویل به آخرین مصرف کننده در بهترین شرایط با کمترین هزینه متوسط است (کرمی فرهاد1384).
2-5 رویکرد طراحی در ارتباط با محصول:
طراحی پایدار 1از موضوعات بسیار مهم در طراحی جهان امروز است. بدون تردید یکی از موارد مهمی که انسان همواره با آن دست و پنجه نرم می کند، نحوه نگرش و برخورد با منابع انرژی و تعامل بین منابع و اثرات ناشی از این مصرف است. در نگرش پایدار، طراحی به گونه ای انجام می شود که این سه مورد در یک چرخه ارتباطی صحیح قرار گرفته و بتوان در آینده نیز از نتایج مصرف منابع در حال، بهره مند شد. به عبارت د یگر این نوع طراحی بدون داشتن نگرشی درست و تعریفی مشخص امکان پذیر نیست. اصطلاح پایداری2 برای نخستین بار در سال 1986 توسط کمیته جهانی گسترش محیط زیست، تحت عنوان رویایی با نیازهای عصر حاضر بدون به مخاطره انداختن منابع نسل آینده مطرح شد.باید خاطرنشان کرد، مفهوم طراحی پایدار یک مفهوم عام بوده و در بسیاری از زمینه ها از جمله معماری، طراحی گرافیک، کشاورزی، ماشین آلات و هرآنچه که با محیط زندگی انسان سروکار دارد، به کاربرده می شود.شاید بتوان هدف از این نوع طراحی را کاهش آسیب های محیطی، به حداقل رساندن مصرف منابع انرژی و هماهنگی هرچه بیشتر با طبیعت دانست. به معنای دیگر، فلسفه طراحی پایدار، پشتیبان و مشوق نگرش ها و تصمیم هایی است که در هر مرحله از طراحی، ساخت و سپس مصرف، تأثیرات منفی بر محیط زیست و سلامت استفاده کنندگان را نیز در نظرگرفته باشد.این نوع طراحی از اصولی خاص تبعیت می کند که رعایت آنها ضروری است: مدیریت منابع انرژی، طراحی با قابلیت بازگشت به چرخه زندگی، طراحی برای انسان محصولی که تولید می شود، مراحل مختلفی را پشت سر گذاشته و به طبع آینده و خدماتی را پیش رو دارد. اما با تکرار برخی مراحل، می توان دوره عمر محصول را بهینه و طولانی تر کرد.
برای درک طراحی پایدار باید گفت واژه “پایدار” امروزه به طور گسترده ای به منظور توصیف جهانی که در آن نظام های انسانی و طبیعی تواماً بتوانند تا آینده ای دور ادامه حیات دهند،(پروین پرتویی.1380) به کار گرفته می شود. بر اساس تفکر طراحی پایدار می توان چرخه و طول عمر محصولات و همچنین کارایی و بازیافت و برگشت پذیری محصول را به طور مؤثری بهبود بخشید.
2-5-1در این زمینه 7 اصل بسته بندی های پایدار:
– حذف بسته بندی در برخی اجناس و یا مواد غذایی
-کاهش بسته بندی مواد
-استفاده از بسته بندیهای قابل استفاده مجدد
-قابل تجدید
-قابل بازیافت
-سود (سود اقتصادی- هدف نهایی پس انداز یا هزینه خنثی شده است)
-آموزش

این مطلب رو هم توصیه می کنم بخونین:   پایان نامه ارشد رایگان درباره عرضه کننده، زمان واکنش

2-5-2اخلاق محیط زیستی و توسعه پایدار:
توسعه فناوری قدرتی به بشر اعطا نموده که به موجب آن توانایی ایجاد تغییرات قابل ملاحظه ای در محیط زیست خود را به دست آورده است. توسعه اقتصادی کشور ها که با اتکا بر قدرت فناوری صورت گرفته، معمولا درمراحل ابتدایی خود به ملاحظات و تأثیرات محیط زیست بی توجه شده و به همین علت صدمات زیست محیطی جبران ناپذیری را نظیر تغییرات آب وهوایی و به خطر افتادن سلامتی جانداران و انواع آلودگی ها را در سیاره ما به همراه داشته است. یکی از بهترین شیوه های و راهکارها در راستای کاستن از این معضلات که زندگی آینده بشر را به شدت تهدید می کند بازگشت به طبیعت و الهام از آن در برنامه ریزی زندگی انسان ها است.
در جهان و زمانه ای که بی ضرر ترین و پاک ترین فناوری ها و پیچیده ترین تحقیقات به تنهایی نمی تواند جامعه را در دراز مدت به سمت توسعه پایدار سوق دهد، بهترین راه حل بهره گیری از اخلاق زیست محیطی است. اخلاق زیست محیطی به طور کلی به مجموعه رفتار هایی اطلاق می شود که رعایت آنها در تولید، مصرف و دیگر شئون زندگی منجر به کمترین ضایعات و صدمات زیست محیطی می گردد، ضمن اینکه اساس زندگی را با مشکل مواجه نمی سازد. بر اساس این رویکرد نوعی از برنامه ریزی و طراحی مد نظر است که در آن به چرخه طبیعی حیات توجه شده و بر استفاده از وسایلی که طبیعت در اختیار انسان نهاده، مبتنی باشد.الگو گرفتن از نحوه شناخت و ارتباط انسان ها با محیط پیرامون خود در گذشته، پرداختن به نوعی تولید که زباله و ضایعات ناشی از آن نه تنها به محیط زیست صدمه نزند، بلکه در خدمت سایر سیستم ها قرار گیرد، توجه به انرژی خورشیدی و تنوع زیستی،چهار چوب مفهومی توسعه پایدار در پرتو اخلاق زیست محیطی را تشکیل می دهد. (ویلیام مک دونو و همکاران1996 )
2-6 کشت توت فرنگی، جلوه ای از کشاورزی پایـدار:
در عصر حاضر مساله پایداری منایع و امنیت و استمرار تولید در عرصه های مختلف کشاورزی مساله ای مهم وحائز اهمت جهانی است و بطور کلی اگر محصولی ضمن ایجاد درآمد وافزایش تولید مواد غذایی کمترین زیان را متوجه منابع اصلی و تجدید ناشونده بکند.از اهمت خاص و بسزایی برخوردار است. توت فرنگی بدون اتکا به منابع آب زیرزمینی بدون مصرف هرگونه سم و با حداقل مصرف کودهای شیمیایی و در حالیکه از فرسایش زمین تا حدودی جلوگیری کرده توانسته است منشا در آمد و اشتغال زایی برای افرادی از جامعه گردد و نقش آن در تعلیف دام و زیبایی های خاص که به منطقه بخشیده آنرا به عنوان تبلوری از نوع کشاورزی پایدار، متجلی کرده است. به عبارت دیگر این نوع طراحی بدون داشتن نگرشی درست و تعریفی مشخص امکان پذیر نیست.مختلف کشاورزی امری مهم و حائز اهمیت جهانی است به طور کلی اگر محصولی ضمن ایجاد درآمد و افزایش تولید مواد غذایی کمترین زیان را به منابع اصلی و تجدید ناپذیر وارد نماید از اهمیت خاص و

دسته‌ها: No category

دیدگاهتان را بنویسید