بسزایی برخوردار است توت فرنگی بدون اتکا به منابع اب زیر زمینی ،بدون مصرف هرگونه سموم و با مصرف کود های شیمیایی و در شرایطی که از فرسایش زمین تا حدودی جلوگیریکرده توانسته است منشا درآمد و اشتغال زایی برای تعداد قابل توجهی از افرادجامعه گردد و نقش آن در تعلیف دام و زیبایی های خاص که به منطقه بخشیده است آن را به عنوان را به عنوان جلوه ای از کشاورزی پایدار مطرح نموده است.(کرمی فرهاد1384)
2-7 بازار محصول:
مفهوم بازار به شبکه ای از روابط بین تولیدکنندگان و مصرف کنندگان گفته میشود که در آن کالاها ویا خدمات معامله می شوند .به طور ساده این مفهوم به معنای تلاقی عرضه و تقاضای محصولی خاص در شرایط معین است که از طریق آن مقدار و قیمت آن محصول تعیین می شود. وظیفه ی بازاریابی ترویج محصولات تولیدی بین مصرف کنندگان است و به تولیدکننده برای یافتن سفارش ها یاری و با این عمل امکان تخصیص بهینه ی منابع را برای بخش تولید فراهم می کند. یعنی امکانات موجود در یک واحد تولیدی-تجاری باید براساس نیازمندیهای بازار اداره شود. در کشورهای مختلف بین قوانین درجه بندی و استاندارد اختلاف زیادی وجود دارد. این اختلاف ناشی از میزان توسعه یافتگی و اهمیت بخش باغبانی در اقتصاد کشور است و به طور کلی قراردادهای جهانی سعی در کاهش این اختلاف دارد . در ایران کیفیت خدمات بازاریابی در کمترین حد ممکن قرار دارد و در بیشتر موارد سطح آن خارج از حدود استاندارد است. همچنین رعایت نکردن موازین استاندارد ملی و کمترین معیارهای کیفی محصولات سبب میشود ضایعات در آن افزایش یابد . در مورد محصول توت فرنگی با توجه به حساسیت محصول و فسادپذیری بالای آن، موضوع بازاریابی و عوامل مربوط به آن از اهمیت ویژه برخوردار است. این محصول به عنوان یکی از محصولات اصلی باغی استان کردستان دستکم از دو دهه ی قبل همواره مورد توجه تولیدکنندگان محصولات باغی، سیاستگزاران استان و حتی در سطح ملی قرار گرفته است. براساس آمارهای منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران و وزارت جهاد کشاورزی سطح زیر کشت این محصول در استان کردستان از سال 1360 از 180 هکتار به 2468 هکتار در سال زراعی 1384 رسیده است. افزایش سطح زیر کشت محصول توت فرنگی در کشور از یک طرف نشاندهندهی اهمیت اقتصادی این محصول در بازار است و از طرف دیگر با افزایش سطح زیر کشت و افزایش تولید، توجه بیشتر به نحوهی عرضه، اهمیت پیدا میکند؛ چون که بازار محصول کم کم به سمت بازاری رقابتی حرکت خواهد کرد. با این حال شیوه ی عرضه ی این محصول در کشور، بویژه در مناطق پرتولید از نظر شیوه و نوع بسته بندی و اندازه ی آن با مشکلات فراوانی همراه است و این باعث افزایش ضایعات در سطوح مختلف بازار، عمده فروشی و خرده فروشی شده استبررسی میکند(حامد قادر زاده، محمود حاجی رحیمی1387). برطبق برآوردهای انجام شده توسط سازمان جهاد کشاورزی، تلفات توتفرنگی از زمان برداشت تا زمان ارایه به بازار در حدود 30 درصد تولید کل این محصول در کشور میباشد که رقم بالایی بوده و بازگو کننده ضرورت ایجاد تغییرات بنیادی در عملیات برداشت و پس از برداشت این محصول در کشور است. و چون این میوه دارای دوره مصرف کوتاه مدتی است و ماندگاری زیادی ندارد می توان با روش چیدن مناسب از تلفات میوه جلوگیری کرد و همچنین محصول را با کیفیت مناسب (طعم و رنگ) به مصرف تازه خوری بازار مصرف رساند.
در حال حاضر تولید توت فرنگی استان کردستان 30 هزار تن است که در مساحتی قریب به 2300هکتار سطح زیر کشت در قطعات کوچک و پراکنده عمدتاً در ناحیه کوهستانی در دامنه ها و حاشیه رودخانه های شهرستان های سنندج، کامیاران، سروآباد، و مریوان تولید می گردد. قیمت تمام شده محصول در سال 1391 برای توت فرنگی رقم کردستان در میدان بار 50000 ریال و برای ارقام خارجی (پاروس،کویین الیزا،کاماروزا و سلوا) در میدان بار 32000 ریال بوده است.سهم این استان در تولید توت فرنگی 80 درصد کل تولید کشور است. رقم توت فرنگی برداشتی نقاط ایران رقم اتابکی است که از زمان صدارت اتابک خان اعظم وارد ایران شده است و این رقم در استان کردستان استفاده نشده گونه توت فرنگی استان کردستان در زمان یکی از بزرگان کرد به نام شیخ نقشبندی از کشور فرانسه وارد شده و چون این فرد شیخ و انسان والا مقامی بوده است مردم را به کاشت توت فرنگی فراخوانده و زمین های کوهستانی کردستان که قابلیت کشت نداشتند را به کشت این محصول اختصاص دادند بدین سبب کشت این محصول به یک فرهنگ تبدیل شد و مردم هم برای امرار معاش محصول خود را گسترش دادند و هم اکنون بهترین گونه توت فرنگی و بیشترین میزان تولید را از این محصول دارند.

فصل سوم

مقدمه:
توت فرنگی در مراحل برداشت و بسته بندی به شدت آسیب پذیر است بسیاری از آسیب ها و صدمات وارده به میوه توت فرنگی توسط برداشت کنندگان میوه صورت گرفته و شرایط بد سطل جمع آوری میوه و اعمال میکانیکی فشار بیش از حد محصول در هنگام جابه جایی جعبه عامل اصلی فعالیت های تخریبی و گندروبی را بر روی میوه ها مهیا می کند. استفاده از جعبه های نامناسب و پر کردن بیش از حد جعبه ها ، تماس لبه های تیز جعبه با میوه به دلیل فشار و نیز فشار حاصله هنگام تخلیه سطل با داخل صندوق و دست چین کردن میوه ها از داخل سطل به ظروف یکبار مصرف،در زمان انتقال و جابه جایی صدمات فراوانی بر میوه ها وارد می شود.

3- 1 روش تحقیق:
در این پژوهش با در نظر گرفتن پروسه موجود به روش میدانی و مصاحبه ای با کشاورزان و خانواده های آنان و کسانی که در موقع چیدن توت فرنگی در مزارع کار میکنند روش موجود را بررسی نمودیم.توت فرگی استان کردستان اکثرآ در مناطقی با دسترسی سخت و کوهستانی بوده و رساندن محصول به بازار همراه با له شدن فراوان همراه است.این پژوهش با روش شناسی وضعیت موجود با مقایسه وضعیت پروسه چیدن و بسته بندی کشور های توسعه یافته صورت گرفته است. نمونه گیری مربوط به سالهای 90،91،92 بوده در هر سه مطالعه نمونه گیری تصادفی به روش مطالعه میدانی بوده و اطلاعات از طریق مصاحبه به دست آمده و روابط علی و معلولی با مقایسه روش ها به دست آمده است.
3-2 بررسی تاریخچه توت فرنگی و فراوانی مصرف محصول در استان کردستان:
توت فرنگی محصولی جدید با قدمتی در حدود 150 سال در استان کردستان است در قرن چهاردهم برای اولین بار در فرانسه توت فرنگی های وحشی را از جنگل به زمین های زراعی منتقل کردند و به عنوان یک گیاه اهلی استفاده شد.در کشور عزیزمان با توجه به وضعیت آب و هوایی استان کردستان و رشد مناسب این میوه در رشته کوه های سر به فلک کشیده زاگرس استقبال خوبی از این میوه صورت گرفته و به عنوان یک محصول فرهنگی در استان کردستان مطرح شده ودارای جایگاه ویژه ای است. محصولات و مشتقات حاصل از این میوه در تمام خانه های استان کردستان دیده می شود.

این مطلب رو هم توصیه می کنم بخونین:   دانلود پایان نامه ارشد درباره آبیاری، خشکی، نیتروژن

3-3 بررسی پروسه چیدن توت فرنگی در وضعیت موجود:
با بررسی روند پروسه چیدن در وضعیت موجود متوجه شدیم که استفاده از شرایط کاری نا مطلوب و جابه جایی های بسیار باعث شده که سطح توت فرنکی دچار لهیدگی و خراش شود و موجب فساد محصول و خرابی آن شود.

عواملی که موجب خراب شدن و لهیدگی و فساد توت فرنگی در هنگام برداشت می شوند عبارتند از:
– چیدن و قرار دادن در ظروف بزرگ 5کیلوگرم به بالا که این فشار وزنی موجب میشود میوه های زیرین دچار له شدگی شده و قابل استفاده نباشد.
– ظروف کثیف حاوی جمع آوری توت فرنگی که همه روزه استفاده می شود و همواره دارای میکرب ها عوامل موثر در کپک زدن میوه تازه هستند می باشد.
– جابه جایی های سطل به محل سورتینگ توت فرنگی.
– دست زدن مجدد به توت فرنگی جهت سورتینگ و چیدن در ظرف جهت ارسال به بازار
– لبه های تیز ظروف حاوی توت فرنگی.
– عدم تنفس محصول در ظروف یکبار مصرف ارسال به بازار.
– بسته بندی نا مناسب و زشت
– میوه بی کیفیت (لهیدگی و قارچ زدگی در محصول مشهود است).
3-4 باید هایی که هنگام چیدن باید رعایت گردد:
از آنجا که میوه توتفرنگی به صدمات مکانیکی بسیار حساس میباشند در برداشت توتفرنگی باید از ظروف کم عمق و صلب (انعطافناپذیر) پلاستیکی استفاده شود، در عین حال برای بالا بردن ظرفیت انتقال محصول، این ظروف باید قابلیت سوار شدن روی یکدیگر و تشکیل یک بسته واحد و بزرگتر را داشته باشند. ساز و کار مذکور باید با در نظر گرفتن نیاز های فیزیولوژیکی محصول در مراحل پس از برداشت، از جمله پیش خنک کاری3 (پریکولینگ) و…. طراحی شود.

3-5 ویژگیهای توت فرنگی:
تدوین این استاندارد تعیین ویژگیهای توت فرنگی، اصول درجه بندی، بسته بندی، نشانه گذاری، نمونه برداری و روشهای ازمون آن می باشد. توت فرنگی محصول ایران که بصورت تازه مصرف می شود کاربرد دارد.(استاندارد238)
– توت فرنگی: توت فرنگی میوه رسیده درخت Vescaاز خانواده گل سرخیان4 می باشد.
– آفت: منظور از آفت هر عامل زنده ای مانند حشرات،، کنه ها، (در هر یک از مراحل رشد) می باشد که طی نشو و نما و پس از برداشت به توت فرنگی حمله کرده و به آن خسارت وارد می کند.
– آفت زدگی – عبارت است از اسیب ناشی از فعالیت آفت که با چشم غیر مسلح در سطح یا داخل محصول قابل رویت باشد.
– مواد خارجی: به هر ماده ای غیر از توت فرنگی مانند، برگ، شن خس و خاشاک و نظائر آن که در بسته بندی محصول مشاهده شود اطلاق می گردد .
– یکنواختی: به یک دست بودن توت فرنگی از نظر اندازه، رقم، شکل و رنگ در یک محموله یا بهر گفته می شود.
– نارسی: عبارتست از عدم رشد کافی و سبز ماندن تمام یا قسمتی از سطح توت فرنگی.
– آلودگی: عبارتست از وجود گل و لای و یا هر گونه مواد خارجی روی سطح محصول
– لهیدگی: عبارتست از نرم بودن بافت میوه که ممکن است در اثر فشار روی گوشت میوه یا رسیدن بیش از حد در آن ایجاد شود.
– گندیدگی: عبارتست از فاسد شدن تمام یا قسمتی از میوه
– صدمات مکانیکی: عبارتست از فرو رفتگی، ترک خوردگی موضعی که هنگام برداشت، بسته بندی و حمل و نقل بر روی محصول وارد می شود.
– کپک زدگی: عبارتست از حمله قارچها و باکتریها بر روی میوه که در اثر آن محصول کپک زده و غیر قابل استفاده می شود.
– باقیمانده سموم: عبارتست از مانده سموم دفع افات نباتی روی محصول.
3-6- ویژگیهای توت فرنگی استاندارد و سا لم
فقط توت فرنگی هائی مشمول استاندارد و درجه بندی می شوند که دارای ویژگیهای زیر باشند.
– آفت: عاری از هر گونه آفت زنده
– آفت زدگی: حداکثر 1درصد آفت زده
– مواد خارجی: عملا عاری از هر گونه مواد خارجی و در صورت وجود نباید مقدار آن از 0/1درصد تجاوز کند.
– یکنواختی: حداقل 94درصد.
– نارسی: حداکثر 4درصد.
– آلودگی: عملا عاری از آلودگی و در صورت وجود مقدار آن نباید از 1درصد تجاوز کند.
– لهیدگی: حداکثر 5درصد.
– گندیدگی: حداکثر 1درصد.
4- صدمات مکانیکی: حداکثر 10درصد.
– کپک زدگی: حداکثر 1درصد.
3-7- درجه بندی:
درجه بندی توت فرنگی براساس نمره هائی است که در نتیجه ازمون به آن تعلق می گیرد. روش نمره دادن به این طریق است که پس از معلوم شدن نتیجه ازمون در مورد عوامل موثر در درجه بندی بهر یک از عوامل نمراتی به شرح زیر داده می شود.
-آفت زدگی: به ازاء هر 0/05درصد آفت زدگی 1نمره منفی جمعا 20نمره منفی برای 1درصد آفت زدگی
-مواد خارجی: به ازاء هر 0/01درصد مواد خارجی 1نمره منفی جمعا 10نمره منفی برای 0/1درصد مواد خارجی
-عدم یکنواختی: به ازاء هر 0/5درصد عدم یکنواختی 1نمره منفی جمعا 12نمره منفی برای 6درصد عدم یکنواختی
-نارسی: به ازاء هر 0/5درصد نارسی 1نمره

دسته‌ها: No category

دیدگاهتان را بنویسید