و آن را در مقابل ضربه و فشار بسیار آسیب پذیر می سازد.صدمات وارد شده ابتدا باعث نرمی توت فرنگی شده ،سپس مکان مناسبی را برای حمله عوامل بیماری زا فراهم می سازد. فعالیت های متابولیکی زیاد و حساسیت میوه به آسیب دیدگی و فساد میکروبی ، به صاحبان مزارع توت فرنگی هشدار می دهدکه در برداشت توت فرنگی نهایت دقت را به عمل آورند.
– استفاده از روش مناسب چیدن جهت جلوگیری از آسیب محصول
– هماهنگ کردن فرایند چیدن وبسته بندی و حفظ طعم و رنگ توت فرنگی
– جلوگیری از فشار های فیزیکی و ضربه به محصول جهت ماندگاری توت فرنگی
– جداسازی و سورتینگ توت فرنگی هنگام چیدن از بوته می تواند از فشارهای وارد به محصول جلوگیری کند.
– با استفاده از روش های درست بسته بندی می توانیم از 30% تلفات ناشی از توت فرنگی جلوگیری کنیم.
-مصرف تازه خوری توت فرنگی انتظار ماندگاری بیشتری از محصول را برای ما فراهم می کند.

1-8 مدل تحقـیـق:
در این پژوهش با توجه به مناطق زیر کشت و الگوی متفاوت کشاورزی که خود موجب پتانسیل منطقه گردیده است با مصاحبه و انجام مستقیم بررسی پروسه چیدن و بسته بندی محصول به صورت تحقیق میدانی و بررسی الگو های رفتاری پروژه عملی را آغاز نمودیم و در مبحث نظری با توجه به موضوع تحقیق که از نوع کشت توت فرنگی و بسته بندی توت فرنگی رویکرد طراحی پایدار انخاب گردیده است. این سه مورد در یک چرخه ارتباطی صحیح قرار گرفته و بتوان در آینده نیز از نتایج مصرف منابع در حال، بهره مند شد. کشاورزی امری مهم و حائز اهمیت جهانی است به طور کلی اگر محصولی ضمن ایجاد درآمد و افزایش تولید مواد غذایی کمترین زیان را به منابع اصلی و تجدید ناپذیر وارد نماید از اهمیت خاص و بسزایی برخوردار است توت فرنگی بدون اتکا به منابع آب زیر زمینی ،بدون مصرف هرگونه سموم و با مصرف کود های شیمیایی و در شرایطی که از فرسایش زمین تا حدودی جلوگیری کرده توانسته است منشا درآمد و اشتغال زایی برای تعداد قابل توجهی از افرادجامعه گردد و نقش آن در تعلیف دام و زیبایی های خاص که به منطقه بخشیده است آن را به عنوان جلوه ای از کشاورزی پایدار مطرح نموده است. توت فرنگی با نور مستقیم آفتاب وهوای خنک کوهستانی سازگاری بسیار خوبی دارد تلاش دسته جمعی خانوار و استفاده از نیروی کار مجانی و در دسترس ،کشت و کار توت فرنگی را در کشت های سنتی توجیه پذیر نموده است
1-9 پیشیـنه تحقیـق:
روش های موجـود برای چیدن و بسته بندی محصول به 2 شیـوه است در مرحله نخست به روش سنتی با ظرف های بزرگ توت فرنگی از بوته چیده شده و بعد از چیدن همه ظروف را بروی هم تلنبار کرده و بعد نسبت به چیدن توت فرنگی در ظروف یا ریختن در صندوق ها و کارتن های موجود برای مصرف بازار روانه بازار مصرف می کنند.در شیوه دوم استفاده از محصول ما شاهد استفاده از ظروف یکبار مصرف برای قرار دادن محصول هستیم که چند سالی است مورد استفاده قرار گرفته اسـت اما با توجه به اینکه این نوع بسته بندی ها باز هم شاهد حضور توت فرنگی های له شده و فاسد در ظروف هستیم و با توجه به بررسی اولیه اصول ابتدایی حفظ محصول رعایت نـگردیده و با پژوهش و ارائه راه حـل های درست و منطقی که اصول اولیه کار رعایت گردد و همواره موجب تسریع در فرایند گردد را میـتوانیم به راحتی پیاده کرده و موجبات حضور محصول با کیفیت تر در بازار را فراهم نـماییم.
1-10 محدودیـتها و مشکلات تحقیـق:
با توجه به بررسی میدانی پژوهش مشکلات و موانعی مانع بیش از پیش احساس شده که از جمله این موانع میتـوان به صعب العبور بودن مناطق کشت که با ماشین های کمک دار قابل دسترسی بود و همچنین تنوع محصولات و کشت سنتی ارقام توت فرنگی که دامنه وسیعی از ارقام محصول را شامل می شود و هیچگونه نظمی در پروسه کاشت و برداشت وجود نداشته و کلیه مراحل نیاز به اصلاح دارد اما با توجه به محدودیت در تغییرات اساسی از جمله راه های ارتباطی صعب العبور که از عوامل اصلی فشار به میوه است و تغییر ناپذیری الگوی رفتاری و همچنین نوع کار کاربران و حضور کلیه اعضای خانواده و حضور زنان خانوار همراه همسرانشان در مواردی مانع از پژوهش گردیده که با وقت کافی و حضور متعدد در سر مزارع مختلف کلیه مشکلات برطرف شده و راه را برای طراحی مناسب پروسه چیدن و بسته بندی توت فرنگی هموار ساخت.

فصل دوم

مقـدمـه :
کاشت توت فرنگی در استان کردستان در طول زمان به یک فرهنگ تبدیل شده و اکثر خانوار های این استان با دقت و صبر کافی نسبت به کاشت و برداشت این محصول می پردازند.اهمیت پرورش این میوه در استان کردستان موجب شده لقب عروس میوه ها به این محصول اختصاص داده شود و استان کردستان را به عنوان قطب تولید توت فرنگی در کشور معرفی نماید و در میان اهالی استان ارزش و اهمیت خاصی برای این محصول در نظر گرفته شود.در فصول کاشت و برداشت محصول کلیه خانوارهای استان منتظر حضور این محصول با ارزش در سر سفره های خود هستند. در شرایطی که %85 توت فرنگی کشور در استان کردستان تولید می شودباید تمامی توان مردم و مسئولان در راستای حفظ و تقویت نقاط قوت محصول بکارگیری شود. میوه توت فرنگی،از معدود میوه های است که جدا از مصرف تازه خوری ،با قرار گرفتن در مسیر فرآوری (از طریق صنایع تبدیلی) می تواند ضمن ایجاد ارزش افزوده در کارآفرینی و ایجاد شغل نقش مهمی ایفا کند. این محصول به لحاظ عکس العمل های اکولوژیکی دارای طیف سازگاری بالایی است ودر منطقه شمال غرب کشور می تواند در هر شرایط آفتاب مستقیم هوای خنک کوهستان و خاک های سبک این منطقه محصول پر درآمدی داشته باشد سطح زیر کشت این محصول در حدود 2500 هکتار و تولید سالیانه آن بیش از سی هزار تن میوه است.در آمد توت فرنگی می تواند در هزار متر مربع سطح زیر کشت قریب به 55 میلیون ریال باشد که این درآمد نسبت به درآمد سایر محصولات قابل ملاحضه است .توت فرنگی از نظر ارزش غذایی سرشار از ویتامین ها، قندهای ساده و قابل جذب ،املاح و اسید های آمینه ضروری کمیاب و گل سر سبد میوه نوبرانه است. بررسی ها نشان می دهند که هر ساله مقدار قابل توجهی از محصول توت فرنگی در مراحل قبل و بعد از برداشت ،به علت های خاص که عمده آن لهیدگی و فساد میکروبی است از بین می رود در مورد میزان ضایعات اختلاف نظر وجود دارد ، ولی به هر حال در حدی است که باید در جهت کاهش و رفع آن تلاش نمود. در این پژوهش با بررسی مشکلات موجود در مزارع توت فرنگی و بررسی پروسه تولید و مصرف توت فرنگی بر آن شدیم راهکارهای مناسب جهت چیدن و بسته بندی محصول ارائه دهیم چرا که از مشکلات اساسی توت فرنگی استان نحوه برداشت و ارائه محصول با بازارهای منطقه ای و جهانی است. با بررسی روند کاشت و برداشت محصول متوجه شدیم یکی از روش هایی که موجب فساد و از بین رفتن محصول می شود ضربه های مکانیکی در هنگام برداشت محصول می باشد که این خود عاملی برای طراحی وسیله ای جهت برداشت توت فرنگی شد به نحوی که با در نظر گیری شرایط استفاده مصرف کننده ابتداعآ پوشش منطقه ای و بعد پوشش جهانی محصول مد نظر بود(کانون هماهنگی دانش و صنعت،کانون توت فرنگی).
2-1 تاریخچه:
توت فرنگی در قرن چهاردهم به واسطه خواص دارویـیش شناحته شد در اوایل قرن هجدهم اجداد توت فرنگی از دو نیم کره شمالی و جنوبی در اروپا، باهم تلاقی داده شده اند و جنس توت فرنگی های درشت میوه امروزی را بوجود آوردند.توت فرنگی های موجود در بازارسراسر دنیا از جنس گونه های (فراگاریا آنا ناسا) می باشند.در ایران توت فرنگی به صورت بوته های خود رو در شمال کشور دیده شده است(تفضیلی 1372). توت فرنگ اصلاح شده در زما ن صدارت اتابک اعظم از اروپا به ایران وارد شده و یکی از ارقام موجود در ایران همان رقم اتابک است که در گرگان ،تهران ،ارومیه و دزفول کشت و کار می شود.توت فرنگی رقم کردستان برای اولین بار در سال 1353 توسط شیخ عثمان نقشبندی از خارج وارد و در باغ چهل هکتاری این عالم علاقمند به مسائل باغی در محمود آباد مریوان کاشته شد. زیبایی و خوشمزگی و طراوت این میوه و نسبت آن به باغ شیخ بزرگوار منطقه ،توت فرنگی را به عنوان میوه مقدس به مردم معرفی کرد. تقدس این میوه تنها به رابطه آن با شیخ محدود نگشت و در یک برهه زمانی ده تا پانزده ساله منشا ارتزاق و درآمد جمع کثیری از مردم کردستان شد. توت فرنگی در یک حرکت آرام و خزنده از قریه محمود آباد مریوان از روستایی به روستایی دیگر رفت و طولی نکشید که در جریان توسعه آرام باغی، سطحی بیش از 2000 هکتار از زمین های پراکنده و قطعات کوچک را در دامنه های کوهستان و حواشی رودخانه های محدوده در محدوده مثلث فرضی مریوان ،کامیاران سنندج به خود اختصاص داد و چنان در زندگی و مهارت های مردم جای گرفت که اثرات آن به عنوان یک شاخص حرفه ای فرهنگی تبلور یافت و شرایط به گونه ای متحول گردید که میوه(استرابری) یا همان توت فرنگی آمریکای شمالی و جنوبی که در گوشه ای زاگرس به مهمانی آمده بود مانوس و هم آوای کشاورزان منطقه گردید و امروز به عنوان شناسنامه باغی استان کردستان متجلی شده است.ورود توت فرنگی به منطقه و استقرار آن در قطعات کوچک باغی توانسته است در صاحبان مزارع ایجاد علاقه و پایبندی کرده و با ایجاد درآمد مردم را به ماندگاری در روستا و باغداری دلگرم کند. قطعه ای زمین و چند اصله درخت و چند راس دام مجموعه دارایی باغداری منطقه را تشکیل می دهد. روستانشینانی که حرفه اصلی آنان باغداری است مجموعه تلاش های فردی و خانوادگی خود را در جهت انجام امورات باغی قرار می دهند .کودکان زنان نوجوانان پابه پای بزرگترها در انجام امور ثانویه باغی نقش دارند.مراحل دشوار وجین کردن باغ، برداشت میوه و جمع آوری به صورت کارهای روزمره زنان در فصل داشت و برداشت ، شده است. مشارکت زنان ،بچه ها و حتی سالخوردگان،در مراقبت های باغی انکار ناپذیر است جدای از تلاش طاقت فرسای این مردمان زحمت کش ،خصوصیات اقلیمی منطقه نیز به یاری آنان آمده و%88 توت فرنگی کشور در استان کردستان تولید می شود توت فرنگی با نور مستقیم آفتاب وهوای خنک کوهستانی سازگاری بسیار خوبی دارد تلاش دسته جمعی خانوار و استفاده از نیروی کار مجانی و در دسترس ،کشت و کار توت فرنگی را در کشت های سنتی توجیه پذیر نموده است. در حال حاضر بیش از 2500 هکتار زیر کشت این محصول می باشد.عطر و طعم میوه توت فرنگی تا حدودی متاثر از شرایط آب و هوایی و خاک مناسب می باشد، مزارع توت فرنگی استان نیز بیشتر در دامنه های کوهستان واقع شده است و از آب سرد و گوارای چشمه ها و جویبارها بهره مندند، لذا توت فرنگی استان دارای طعم و مزه خاصی بوده و در نوع خود کم نظیر می باشد و در حال حاضر به نام رقم کردستان کشت آن نه تنها در کردستان بلکه در سایر استانهای همجوار نیز گسترش یافته است(سرسیفی1389) .

این مطلب رو هم توصیه می کنم بخونین:   منابع مقاله درمورد استان کردستان، مشارکت زنان، ارزش افزوده

2-2 کردستـان به عنوان قطب تولید تـوت فرنگی در ایـران:
با یک بررسی اجمالی می توان شاهد کشت های موفق توت فرنگی در این منطقه بود دلایل این این موفقیت را می توان از ابعاد مختلفی بررسی کرد.از مهمترین این نکات می توان به عدم تعارض زمینهای زیر کشت محصول توت فرنگی ،به زمینهای مورد استفاده در کشتهای مهم و راهبردی اشاره کرد. در قطعات کوچک و در شیبهای موجود دامنه ها و یا در بستر و حواشی رودخانه ها نمیتوان ازمحصولات دیگر ،درآمدی به اندازه توت فرنگی استحصال نمود بنابراین بهره گیری در شکل فعلی ازمجموع قطعات کوچک و پراکنده زمین در منطقه از بهترین انواع بهره وری است بی شک کشت هر محصول در دراز مدت مساله دار خواهد بود و بیماری هایی را به دنبال خود خواهد آورد.خوشبختانه با گذشت مدت زیادی از سابقه کاشت

دسته‌ها: No category

دیدگاهتان را بنویسید